Hoppa till innehåll
Seniorikortteli Trekoli on puutaloalueella Porin Kuukkarissa ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä

De boende berättar

Våra hyresgäster berättar

Vad tycker hyresgästerna om våra seniorhus? Hur fungerar vardagen? Vilka aktiviteter deltar de i? Hur är det att flytta till ett seniorhus som betonar gemenskapen? Vi har intervjuat några av våra hyresgäster.

”Vi har sångkvällar, filmföreställningar och utflykter. Det är fint att ha vår egen koordinator här, hon hjälper i många olika frågor.”

Seija Kesti-Heliä bor i seniorhuset Hilla, på översta våningen. Hon har en lägenhet på 33,5 kvadratmeter och tack vare det vinklade taket har hon en takhöjd på upp till sex meter, vilket ger rejält med ljus och rymd. Seija har en vacker utsikt över de omgivande trähuskvarteren. Hon spelar klassisk musik på skivspelaren och hennes möbler är arvegods från 1800-talet. På väggen hänger släktporträtt och bröllopsbilder. Tavlorna har en vän målat.

Läs mer

”Vi gillar de stora träytorna, den höga takhöjden och den fina utsikten. För oss har också de gemensamma utrymmena stor betydelse.”

Raili och Markku Sumiala bor i en gavellägenhet på 62,5 kvadratmeter, där takhöjden går upp till sex meter tack vare det vinklade taket. På tredje våningen har de en strålande utsikt över de omgivande trähusen i Björneborgs sjätte stadsdel.

Läs mer

Yhteisöllistä senioriasumista Porissa.

Trekolis hyresgäster berättar

Seniorkvarteret Trekoli. Bild: Ville Heikkarainen, Villilä Korporaatio

Vi har sångkvällar, filmföreställningar och utflykter. Det är fint att ha vår egen koordinator här, hon hjälper i många olika frågor.

Seija Kesti-Heliä bor i seniorhuset Hilla, på översta våningen. Hon har en lägenhet på 33,5 kvadratmeter och tack vare det vinklade taket har hon en takhöjd på upp till sex meter, vilket ger rejält med ljus och rymd. Seija har en vacker utsikt över de omgivande trähuskvarteren. Hon spelar klassisk musik på skivspelaren och hennes möbler är arvegods från 1800-talet. På väggen hänger släktporträtt och bröllopsbilder. Tavlorna har en vän målat.

I tiderna bodde Seija i Paris och lägenheten med den magnifika utsikten har faktiskt en fransk känsla. I Paris, och senare också i Björneborg, jobbade Seija som auktoriserad guide. Hon avlade sina guideexamen i Paris och på den tiden bodde hon i närheten av Sorbonneuniversitetet.

Till Trekoli flyttade Seija från Havs-Björneborg, där hon i tjugo år bodde i en hundra år gammal villa vid havet.

”Det var en härlig miljö, men huset hade många trappor och de blev till slut svåra för mig. Den sista vintern var fruktansvärt svår för det föll så mycket snö.”

Ett lätt boende

Seija är mycket nöjd över sitt nya hem.

”Det här är en fantastisk lägenhet. Nere i garaget har jag en bilplats intill hissen. I badrummet har jag tvättmaskin och torktumlare. Här är det lätt att bo, så lätt.”

Hon har ingen egen teve och tänker inte heller skaffa sig en. Hon trivs i den gemensamma loungen där hon kan titta på Radions symfoniorkesters konserter på den stora teveskärmen. Och sommartid slinker hon gärna ut i den prunkande trädgården.

De gemensamma aktiviteterna deltar Seija gärna i.

”Svenska Kulturfonden i Björneborg ordnar verkligen massor av program. Vi har sångkvällar, filmförevisningar och utflykter. Och det är fint att Anne från stiftelsen är här, hon är till stor hjälp.”

Ett våningshus i trä lockade

Att Hilla är ett trähus var en av de främsta orsakerna till att Seija lockades till Trekolikvarteret.

”Jag gillar verkligen Hillahuset. Enligt mig borde vi i Finland bygga mer i trä, där har vi en unik möjlighet.”

Seija Kesti-Heliä uppskattar hur lätt man rör sig i Hillahuset. Korridorerna har planerats för att rymma två rollatorer i bredd.

”Vi gillar de stora träytorna, den höga takhöjden och den fina utsikten. För oss har också de gemensamma utrymmena stor betydelse.

Raili och Markku Sumiala bor i en gavellägenhet på 62,5 kvadratmeter, där takhöjden går upp till sex meter tack vare det vinklade taket. På tredje våningen har de en strålande utsikt över de omgivande trähusen i Björneborgs sjätte stadsdel..

Paret Sumiala är nöjda över sitt Trekolihem.

”Vi gillar de stora träytorna, den höga takhöjden och den fina utsikten.”

De uppskattar också de ursprungliga trähusen som omger Trekolikvarteret och närheten till Björneborgs centrum. För att inte glömma lugnet i Hillahuset.

”Här är så tyst. Också om grannen har radion högt uppskruvad hörs det inte ens ut i korridoren.”, säger Raili.

Eget lugn i kombination med gemenskap

Raili och Markku Sumiala flyttade till Hillahuset från Nakkila där de bodde i ett gammalt trähus intill Kumo älv. Flytten från huset på 240 kvadratmeter innebar att det var dags att göra sig av med mycket.

”Vi fick lägga mycket tid på tömningsarbetet, Tori.fi var i flitig användning. Vi förde många saker till vår stuga vid Euraåminne. Men det var roligt att vi själva kunde sköta sorteringen.”

Livet i Hillahuset har varit trevligt.

”Här råder en trevlig stämning. Vi har både vårt eget lugn och det gemensamma programmet. På torsdagar deltar vi alltid i kaffeträffen. Och vår koordinator Anne delar ut en ”läsordning” med alla evenemang vi kan delta i”, säger Markku.

Den gemensamma loungen är viktig

Paret Sumiala konstaterar att om Hillahuset var ett vanligt flervåningshus skulle det inte finnas några gemensamma vardagsrum. Då skulle de inte träffa sina grannar.

”Det är en fiffig lösning att det bara finns en ingång till huset. Om det fanns två skulle det splittra gänget. Redan det att man träffas i korridoren eller hälsar på någon granne som läser tidningen har betydelse. Gemenskapen blir allt viktigare när man blir äldre.”

Paret Sumiala har en strålande utsikt över de gamla trähusen.

Tutustu senioritaloihimme Porissa

Seniorikortteli Trekoli

Idyllisellä puutaloalueella sijaitsevassa Trekoli-korttelissa on 28 senioriasuntoa. Korttelin muodostavat yhteisölliseen asumiseen suunniteltu uusi puukerrostalo Hilla, jossa on 25 asuntoa ja kaunis vanha puurakennus Torkel, jossa on kolme asuntoa.

Tutustu Trekoliin

Mikaelsgården

Porin keskustassa sijaitsevassa Mikaelsgårdenissa on 24 senioriasuntoa. Asukkaiden käytössä ovat myös ravintola sekä kunto- ja liikuntasali, sauna ja uima-allasosasto.

Tutustu Mikaelsgårdeniin

Askarruuttako senioriasuminen? Katso vastaukset meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin.