Hoppa till innehåll

De boende berättar: Seija Kesti-Heliä

Vi har sångkvällar, filmföreställningar och utflykter. Det är fint att ha vår egen koordinator här, hon hjälper i många olika frågor.

Seija Kesti-Heliä bor i seniorhuset Hilla, på översta våningen. Hon har en lägenhet på 33,5 kvadratmeter och tack vare det vinklade taket har hon en takhöjd på upp till sex meter, vilket ger rejält med ljus och rymd. Seija har en vacker utsikt över de omgivande trähuskvarteren. Hon spelar klassisk musik på skivspelaren och hennes möbler är arvegods från 1800-talet. På väggen hänger släktporträtt och bröllopsbilder. Tavlorna har en vän målat.

I tiderna bodde Seija i Paris och lägenheten med den magnifika utsikten har faktiskt en fransk känsla. I Paris, och senare också i Björneborg, jobbade Seija som auktoriserad guide. Hon avlade sina guideexamen i Paris och på den tiden bodde hon i närheten av Sorbonneuniversitetet.

Till Trekoli flyttade Seija från Havs-Björneborg, där hon i tjugo år bodde i en hundra år gammal villa vid havet.

”Det var en härlig miljö, men huset hade många trappor och de blev till slut svåra för mig. Den sista vintern var fruktansvärt svår för det föll så mycket snö.”

Ett lätt boende

Seija är mycket nöjd över sitt nya hem.

”Det här är en fantastisk lägenhet. Nere i garaget har jag en bilplats intill hissen. I badrummet har jag tvättmaskin och torktumlare. Här är det lätt att bo, så lätt.”

Hon har ingen egen teve och tänker inte heller skaffa sig en. Hon trivs i den gemensamma loungen där hon kan titta på Radions symfoniorkesters konserter på den stora teveskärmen. Och sommartid slinker hon gärna ut i den prunkande trädgården.

De gemensamma aktiviteterna deltar Seija gärna i.

”Svenska Kulturfonden i Björneborg ordnar verkligen massor av program. Vi har sångkvällar, filmförevisningar och utflykter. Och det är fint att Anne från stiftelsen är här, hon är till stor hjälp.”

Ett våningshus i trä lockade

Att Hilla är ett trähus var en av de främsta orsakerna till att Seija lockades till Trekolikvarteret.

”Jag gillar verkligen Hillahuset. Enligt mig borde vi i Finland bygga mer i trä, där har vi en unik möjlighet.”