Hoppa till innehåll

De boende berättar: Raili och Markku Sumiala

”Vi gillar de stora träytorna, den höga takhöjden och den fina utsikten. För oss har också de gemensamma utrymmena stor betydelse.

Raili och Markku Sumiala bor i en gavellägenhet på 62,5 kvadratmeter, där takhöjden går upp till sex meter tack vare det vinklade taket. På tredje våningen har de en strålande utsikt över de omgivande trähusen i Björneborgs sjätte stadsdel.

Paret Sumiala är nöjda över sitt Trekolihem.

”Vi gillar de stora träytorna, den höga takhöjden och den fina utsikten.”

De uppskattar också de ursprungliga trähusen som omger Trekolikvarteret och närheten till Björneborgs centrum. För att inte glömma lugnet i Hillahuset.

”Här är så tyst. Också om grannen har radion högt uppskruvad hörs det inte ens ut i korridoren.”, säger Raili.

Eget lugn i kombination med gemenskap

Raili och Markku Sumiala flyttade till Hillahuset från Nakkila där de bodde i ett gammalt trähus intill Kumo älv. Flytten från huset på 240 kvadratmeter innebar att det var dags att göra sig av med mycket.

”Vi fick lägga mycket tid på tömningsarbetet, Tori.fi var i flitig användning. Vi förde många saker till vår stuga vid Euraåminne. Men det var roligt att vi själva kunde sköta sorteringen.”

Livet i Hillahuset har varit trevligt.

”Här råder en trevlig stämning. Vi har både vårt eget lugn och det gemensamma programmet. På torsdagar deltar vi alltid i kaffeträffen. Och vår koordinator Anne delar ut en ”läsordning” med alla evenemang vi kan delta i”, säger Markku.

Den gemensamma loungen är viktig

Paret Sumiala konstaterar att om Hillahuset var ett vanligt flervåningshus skulle det inte finnas några gemensamma vardagsrum. Då skulle de inte träffa sina grannar.

”Det är en fiffig lösning att det bara finns en ingång till huset. Om det fanns två skulle det splittra gänget. Redan det att man träffas i korridoren eller hälsar på någon granne som läser tidningen har betydelse. Gemenskapen blir allt viktigare när man blir äldre.”

Asunnosta avautuu kaunis näkymä vanhalle puutaloalueelle.