Hoppa till innehåll

Abiturienterna åker lastbil i Björneborg torsdagen den 8 februari i Pohjois- och Eteläpuisto – du kan följa med åkturen live på nätet

Torsdagen den 8 februari firar abiturienterna i Porin lukio, Ulvilan lukio och Björneborgs svenska samskola avslutningen på sitt skolarbete med en traditionell lastbilstur. Det kommer att vara möjligt att följa evenemanget online via en livestream i cirka en timme kl. 13–14.

Lastbilarna som transporterar abiturienterna kommer ut i trafiken vid lunchtid den 8.2. Lastbilarna åker till en början runt på skolgårdarna för att hälsa på eleverna i Björneborgs och Ulvsby grundskolor. Med start kl. 13 kommer alla 10 lastbilar att tillsammans cirkulerar runt Pohjois- och Eteläpuisto i Björneborg. Som vanligt kastar Abina godis från lastbilsflaken till publiken. Evenemanget kan följas på den här länken.

Publiken uppmanas att hålla sig borta från körbanan och inte lämna trottoaren med undantag för övergångsställen och bilparkering. Abiturienterna kastar godis på trottoarerna. Evenemangets första hjälpen-punkt finns i korsningen mellan Pohjois- och Eteläpuisto, bredvid statyn av president Risto Ryti. Det är lätt att ta sig till och från evenemanget via vägarna som korsar esplanaden.

Lastbilarna som transporterar abiturienterna kör bland annan trafik i enlighet med trafikreglerna. Abiturienternas lastbilsfärd leder till trängsel i trafiken i Pohjois- och Eteläpuisto från gatuavsnitten mellan Liisankatu och Gallen-Kallelankatu. Lastbilsfärden avslutas senast kl. 14.

Bänkskuddardagen, eller penkis, har i mer än 100 år firats som en fest i slutet av abiturienternas skolarbete i gymnasiet. Till tradition hör att abiturienterna kör runt i stadens centrum och kastar godis åt förbipasserande.

Det är också brukligt att på lastbilarna fästa stora banderoller, som på ett humoristiskt sätt tar ställning till aktuella ämnen och berättar från vilket gymnasium abiturienterna kommer.