Skip to content

Penkkarit ajetaan Porin Etelä- ja Pohjoispuistossa torstaina 8. helmikuuta – ajelua voi seurata myös suorana netissä

Porin lukion, Ulvilan lukion sekä Björneborgs svenska samskolan abiturientit juhlivat torstaina 8. helmikuuta koulutyön päättymistä perinteisellä penkkariajelulla. Tapahtumaa on mahdollista seurata striimin välityksellä netissä noin tunnin ajan kello 13–14.

Abiturientteja kuljettavat kuorma-autot ilmestyvät liikenteeseen 8.2. puolenpäivän aikaan, jolloin abikuormurit kiertävät aluksi koulujen pihoilla tervehtimässä Porin ja Ulvilan peruskoulujen oppilaita. Penkkariajelu huipentuu noin kello 13 alkaen Porin Etelä- ja Pohjoispuistoa kiertävään 10 kuorma-auton letkaan. Abit heittelevät totuttuun tapaan kuorma-autojen lavoilta karamelleja yleisölle. Tapahtumaa voi seurata tästä linkistä.

Yleisöä kehotetaan pysymään poissa ajoradalta, katukäytävältä ei tule poistua ajoradalle suojatietä ja autojen pysäköintiä lukuun ottamatta. Abiturientit heittävät karamellit katukäytäville. Tapahtuman ensiapupiste sijaitsee Etelä- ja Pohjoispuiston risteyksessä presidentti Risto Rytin patsaan luona. Tapahtumaan on helppo saapua ja poistua Etelä- ja Pohjoispuistoon risteäviä katukäytäviä pitkin.

Abiturientteja kuljettavat kuorma-autot ajavat muun liikenteen seassa liikennesääntöjä noudattaen.Penkkariajelu ruuhkauttaa liikennettä Etelä- ja Pohjoispuistossa Liisankadun ja Gallen-Kallelankadun välisiltä katuosuuksilta. Penkkariajelu päättyy viimeistään kello 14.

Penkinpainajaisia eli penkkareita on vietetty lukion koulutyön päättymisen juhlana jo yli 100 vuotta. Perinteeseen kuuluu, että abiturientit ajelevat karnevaalitunnelmissa kuorma-autojen kyydissä ympäri kaupunkinsa keskustaa heitellen ohikulkijoille makeisia.

Kuorma-autoihin on myös tapana kiinnittää suurikokoisia banderolleja, joissa otetaan huumorilla kantaan johonkin ajankohtaiseen aiheeseen sekä kerrotaan minkä lukion abiturientit on kyseessä.