Hoppa till innehåll
 1. /
 2. Kultur
 3. /
 4. Beviljade understöd

Projekt som SKiB har understött

Beviljade understöd

 • Arbetsgruppen Fyrtio år efter: 2 000 euro för arrangemangen av en paneldiskussion om flerspråkighet i Björneborg.
 • Arbetsgruppen Jonne Grans och Miikka Hakomäki: 2 900 euro för konsertturné i Satakunta.
 • Arbetsgruppen Svensk Damafton i Björneborg: 3 500 euro för arrangemangen av evenemanget.
 • Barnkulturcentret Kruunupää, Pekbok -arbetsgruppen: 2 350 euro för pekbok på svenska samt kombinerad färgbad/språkbad i Björneborg.
 • Estrad Evenemang: 8 000 euro för uppträdanden i finska skolor i Satakunta samt BSS.
 • Gallen-Kallela Museet: 6 000 euro för arrangemangen för ett seminarium om Gallen-Kallelas tid i Björneborg.
 • Lehtinen Juha-Pekka: 800 euro, för utvidgning av Melodiköket-konceptet för seniorer.
 • Lottaperinne Pori ry :2 000 euro, för föreningens historik.
 • Maritimt kulturarvscenter/Eurajoki: 4 000 euro, för forskning av Scylla-båtar.
 • Meri-Porin seurakunta: 1 000 euro, för arrangemangen av Kanelbulledagen i Räfsö.
 • Ojanen Risto: 2 000 euro för bearbetning av historik om Porin teatteri.
 • Palmgrenkvartetten: 2 000 euro för inspelning av Selim Palmgrens stycken.
 • Pohjola-Norden Rauma: 1 000 euro för föreningens historik.
 • Porin kaupunkikeskusta ry Porikorttelit: 25 000 euro för arrangemangen av evenemanget Valon Pori, i samarbete med SKiB.
 • SAMK: 3 500 euro för studieresa på svenska.
 • Selim-filmens arbetsgrupp: 3 100 euro för visningar ar film.

Projektunderstöd kan ännu sökas i höst. SKiB återkommer med information om ansökningstid.

Vi har understött den årliga teaterfestivalen för fria teatergrupper. Festivalföreställningar hållits på teatrar, gator och kaféer i Björneborg ända sedan år 2000.

När Nationaloperans utbud för barn utvidgades med de populära föreställningarna Knattarnas konststunder kunde Barberaren i Sevilla från och med hösten 2018 också ges på svenska. Översättningen blev möjlig efter ett bidrag som SKiB beviljade Nationaloperan. Premiären på svenska ägde rum i Björneborg i september 2018. I samband med föreställningarna i Björneborg arrangerade Nationaloperan och SKiB också en diskussion om konstens och flerspråkighetens betydelse. Tack vare bidraget kunde man också hålla föreställningar i Esbo och på operan i Helsingfors.

Våren 2019 besökte Svenska nu-projektet Mikaelsgården och under dagen berättade journalisten Jasmin Lindberg om ungdomskultur och författaren Victoria Rixer presenterade sin bok Kriget, Pappa: Ett tillförlitligt sifferminne. Till evenemanget hörde workshoppar som ordnades i flera finskspråkiga skolor, bland annat jobbade eleverna med frågor kring språklig och kulturell identitet.

Svenska nu -workshop, Porin Lyseon lukio. Se video:
Jasmin Lindberg besöker elever i Björneborg och berättar om sin språkliga identitet och arbetet som journalist.

Inom ramen för SKiB:s hundraårsjubileum 2019 understödde vi Björneborgs stads anskaffning av teknik för konstisbanan på Liisantori.

Den folkkära tv-personligheten och författaren Mark Levengood bjöd i april 2019 på en helafton i Björneborg, kvällens program var skräddarsytt för en finskspråkig publik. Evenemanget var SKiB:s gåva till staden under stiftelsens jubileumsår 2019.

I slutet av november 2019 bjöd gruppen Vallila Klezmorim på en fantastisk konsert i Mikaelsgården. Gruppens medlemmar har grävt fram gamla inspelningar av traditionell östeuropeisk klezmermusik som de har använt för att återskapa den ursprungliga musikstilens autentiska ljudvärld och uttrycksfullhet. Repertoaren bestod bland annat av traditionella klezmerlåtar och folksånger på jiddisch.
Valeria Conte: klarinett, sång (Italien)
Antti Korhola: violin (Finland)
Juska Ojajärvi: dragspel (Finland)
Philip Holm: kontrabas (Finland)

SKiB hade glädjen vara med och arrangera en konsert med musikerna Jack Vreeswijk och Fredrik Furu på Porin Teatteris Studioscen..

Under 2018 ställde den ryska dockteaterkonstnären Viktor Anthonovs ut skisser och dockor från operan Croak på Björneborgs stadsbibliotek.

I ett stort samprojekt 2016–2017 undersökte man vilken effekt konst och kultur har på seniorers välmående. I projektet deltog 20 seniorer från Björneborg som besökte åtta olika kulturinstitutioner.