Kulturbidrag
Kulturen behöver både kreatörer och understödjare
Svenska Kulturfonden i Björneborg delar årligen ut bidrag relaterade till olika kulturgärningar. Ansökningstiden är alltid på hösten och har delats upp i olika kategorier – läs noggrant igenom instruktionerna så du söker rätt sorts bidrag.
Samtliga bidrag, som har ansökningstid i augusti-oktober, behandlas av SKiB:s styrelse i november. Samtliga sökande får ett svar före årsskiftet. Det finns också bidrag som går att söka året om och vid dessa kan man vänta ett svar ungefär inom en månad efter att SKiB mottagit din ansökan. Enbart de ansökningar beaktas som kommer in via vår ansökningsportal.
Olika bidrag, olika ansökningstider
Det finns nio ansökningskategorier. Samtliga ansökningar bör ha en lokal förankring och ha att göra med det svenska språket. Detta bör tydligt förekomma i ansökningarna. Vänligen notera, att ifall du vill förverkliga ditt projekt i Kulturhuset Fiini, finns det skilda kategorier för Fiini.

Arbetsstipendium
Ansökningstid 01.08.2025 – 31.08.2025
Nyhet: Möjlighet att ansöka om ett understöd på 25 000 euro för arbete inom kultur. Årligen kan högst ett kulturproffs bosatt i Satakunta beviljas stipendiet. Teman för år 2026 är litteratur och bildkonst.

Projekt på svenska
Ansökningstid 01.09.2025 – 30.09.2025
Privatpersoner, arbetsgrupper och samfund kan ansöka om bidrag för kulturprojekt som har en publik, men fritt inträde. Projektet kan ha att göra till exempel med scenkonst, musik, välmående eller idrott.

Evenemangsbidrag
Ansökningstid 01.09.2025 – 30.09.2025
Ett bidrag avsett för evenemang i Björneborg och i Satakunta, som har en anknytning till det svenska språket.

Verksamhetsbidrag
Ansökningstid 01.10.2025 – 31.10.2025
Vi understöder årligen lokala föreningar, som är aktiva på det svenska språket.

Lär dig svenska!
Ansökningstid året om
SKiB kan understöda de som vill lära sig svenska med ett stipendium. Inlärningen kan ske till exempel genom en kurs, praktik eller utbytesstudier.

Ungdomsstipendier
Ansökningstid året om
SKiB kan understöda unga med intresse för det svenska språket med stipendier. Idrottslag el. dylika grupper samt individer som aktivt tävlar inom sin gren ansöka om ett stipendium hos SKiB, då anknytningen till det svenska språket tydligt framkommer.

Fiini: samarbetsförslag
Ansökningstid året om
Här går det att föreslå ett samarbete med oss som arbetar på Kulturhuset Fiini. Ifall du är proffs inom kultur och vill förverkliga ett gemensamt evenemang eller en produktion i Fiini.

Fiini: evenemang producerade av icke-proffs
Ansökningstid året om
Med denna ansökan kan du ansöka om ett evenemangsutrymme. Meningen är att erbjuda upplevelser med låg tröskel då det är lugnare i huset.

Annat samarbete
Ansökningstid året om
Du har gått igenom alla kategorier, men ingen motsvarar din tanke, men du är ändå övertygad om att din idé befrämjar svenskspråkiga kultursträvanden i Björneobrg eller Satakunta.
FAQ om våra bidrag
På den här sidan hittar du information om våra bidrag samt vad som ska beaktas innan man fyller i en ansökan.
Mera information om våra bidrag fås av utvecklingsdirektör Anna Kyhä-Mantere, 040 742 5199, anna.kyha-mantere@skib.fi och evenemangsproducent Senni Pöyry, 044 491 3808, senni.poyry@skib.fi.
Vad kan du söka?
Stiftelsens grunduppgift är enligt våra stadgar att befrämja svenskspråkiga kulturstävanden i Björneborg och i Satakunta. Vår grundares vilja har varit att understöda lokal kultur som har en anknytning till det svenska språket och denna vilja måste vi respektera. Det betyder att samtliga bidrag beviljade av oss måste ha att göra med detta tema.
Gå därför noggrant igenom, vilken bidragskategori bäst motsvarar din ansökan. Ansök enbart om bidrag som kategorin tillåter, eftersom vi kan inte flytta på ansökningar kategorier emellan.
När kan du söka bidrag?
Vänligen notera att olika bidrag har olika ansökningstider.
För att ha tid att gå igenom ansökningarna noggrant har vi delat på ansökningtiderna för olika bidrag:
- I augusti är ansökningstiden för arbetsstipendier.
- I september går det att ansökan om understöd för projekt och evenemang som inte är tänkta att äga rum i Kulturhuset Fiini.
- I oktober är ansökningstiden för verksamhetsbidrag.
- Språk- och ungdomsstipendier går att söka året om.
- Bidrag relaterade till Kulturhuset Fiini går att söka året om.
Ansökningslänken är aktiv på vår webbplats alltid när ansökningstiden pågår. Om länken inte fungerar betyder det att ansökningstiden ej pågår just då.
Före du söker
Gå igenom våra ansökningskategorier så att du vet vad du söker, att din ansökan finns på rätt ställe och att stiftelsens syfte uppnås: att befrämja svenskspråkig kultur i Björneborg och i Satakunta.
En bra ansökan:
- är tydlig, igenomtänkt och koncist. Den bygger på en plan som befrämjar svenskspråkig kultur och svarar på frågorna vad, hur, varför, för vem, hur, när.
- är noggrant budjeterad och det framkommer i detalj till vad bidraget ansöks för och vad helhetsbudgeten består av. Var precis, öppen och gå in på detalj när du förklarar din budget och övriga möjliga finansiärer. I regel är det inte meningen att SKiB ensam finansierar hela projekt.
- är kompakt och innehåller inga onödiga bilagor. Vår ansökningsportal godkänner högst tre bilagor så tänk noga att du bifgora den allra mest väsentliga informationen, men ingenting extra. All information du skickar oss bör ge mervärde till just din ansökan. Presentera tydligt vad du vill åstadkomma med ditt projekt och vad det går ut på. Presentera också dig själv eller din arbetsgrupp.
Ansökningslänken är aktiv på vår webbplats alltid när ansökningstiden pågår. Om länken inte fungerar betyder det att ansökningstiden ej pågår just då.
Om ansökningsportalen
Samtliga ansökningar ska skickas via vår ansökningsportal, som kräver stark identifiering. Endast de ansökningar som kommer via ansökningsportalen, beaktas. Vid behov ger vi stöd i användandet av portalen.
Kom ihåg att skicka din ansökan! Vänligen notera, att då man sparar sin ansökan skickas den inte ännu då.
Det går också att logga in i portalen i efterhand och kontrollera status på sin ansökan, dvs. om ens ansökan är skickad, mottagen, i process eller behandlad. Om inget status syns, men du kommer åt din ansökan, betyder det att du kommit ihåg att spara din ansökan, men glömt att skicka den.
Vad betyder svenskspråkiga kultursträvanden?
- För att få ett bidrag elle ett stipendium från SKiB måste din ansökan ha en tydlig anknytning till det svenska språket, kultur på svenska eller det kulturella språkarvet i nejden.
- Vi befrämjar det svenska språket. Därmed kan temat ha att göra med att lära sig svenska.
- Överlag är kultur ett brett område och gränsdragningar kan vara svåra. Kultursträvandet kan vara en konsert, en teaterföreställning, ett bokprojekt, en föreläsning, en sagostund, ett jippo – ett sätt att nå ut till allmänheten. SKiB:s styrelse tar sedan ställning til huruvida syftet uppfylls.
Samma principer berör alla understödsformer och kan ha att göra med följande underkategorier:
- Litteratur
- Visuell konst
- Formgivning och slöjd
- Teater
- Musik
- Film och media
- Musei- och kulturarvsarbete
- Kulturarbete
- Vetenskapsundervisning och bildningsarbete
- Stödjande av och studier och inlärning
Vad understöder vi inte?
Förutom det som inte faller inom ramen enligt anvisningarna ovan, understöds oftast inte heller trakteringar, materialanskaffningar, anställningar eller fester. Undantag kan dock komma till fråga ifall relevansen för att uppfylla stiftelsens syfte annars finns. Det kan till exempel komma till fråga att skaffa för projektet relevant litteratur, men inte en borrmaskin. Projektet kan behöva projektpersonal, men oftast inte en heltidsanställd.
Privatperson, arbetsgrupp eller samfund?
- Vi tar emot ansökningar av privatpersoner, arbetsgrupper och samfund.
- Ifall det är fler än en privatperson som söker bildar ni tillsammans en arbetsgrupp. I ansökningsblanketten ska detta framkomma genom att namnge arbetsgruppen. Senare frågas vem som är kontaktperson och vilka andra är med i arbetsgruppen.
- Ifall FO-nummer inte finns och kontouppgifterna är privata, bör kontouppgifterna stämma ens med den sökandes.
- Alla bidrag som överskrider 1000 euro meddelas av SKiB till skatteförvaltningen.
- Ifall arbetsgrupper önskar få utbetalningen delad på olika personer, bör alla i gruppen meddela sina personuppgifter i ansökningsblanketten. Detta för att SKiB kan fördela utbetalning på olika personer och lämna individuella uppgifter om arbetsgruppens medlemmar till skatteförvaltningen.
När får du veta om bidraget beviljats?
Fasta ansökningstider är alltid i augusti-oktober och besked om styrelsens beslut kommer till samtliga sökande oberoende beslutets karaktär före årsskiftet.
Språk- och ungdomsstipendier kan sökas året om och de sökande får beskedet om beslut oftast inom två månader till den e-postadress som meddelats i ansökan. Vi uppmanar att söka stipendier i god tid för att de ska hinna behandlas. Vi beviljar stipendier endast proaktivt, dvs. före du behöver ditt stipendium. Notera också vänligen, att semestertider kan förlänga behandlingstiden.
Om du får avslag beror det oftast på det att din ansökan inte fyller stiftelsens syfte. Vi behandlar många ansökningar, så väl genomtänkta och välformulerade ansökningar, som dessutom uppfyller stiftelsens syfte, har bättre möjligheter att gå igenom.
Rapportering
Vi förutsätter att du inom tre månader efter avslutat projekt rapporterar om det använda bidraget. Bidrag beviljas inte på nytt ifall redovisningen fattas.
När ska bidraget användas?
I regel ska projektbidraget användas under det kalenderår som följer efter att understödet beviljats. Om utbetalning inte begärts under följande kalenderår efter beviljandet, förlorar du rätten till understödet och bör söka på nytt.
Verksamhetsbidrag söks alltid i oktober för följande kalenderår. Om utbetalning inte begärts av de sökande under det följande kalenderåret, förlorar man rätten understödet men kan söka på nytt vid följande tillfälle.
Utbetalning av bidrag
Samtliga sökande får besked om beviljat bidrag per mejl. I mejlet finns då också en länk som du kan anhålla om utbetalning med. Efter att du anhållit om utbetalning tar det oftast högst fyra veckor att få bidraget.
Anhållan om utbetalning ska ske senast under följande kalenderår som bidraget beviljats. Ifall du inte anhåller om utbetalning inom utsatt tid återgår bidraget till SKiB, men du kan alltid ansöka om nytt bidrag.
Hur kommunicera om projektet?
Vi vill hjälpa till med att möjliggöra olika projekt och verksamheter.
Projekt av olika slag kräver marknadsföring för att nå ut till publiken. Som projektledare/arrangör är det du som ansvarar för marknadsföringen.
Marknadsföring och kommunikation hjälper dig att få synlighet till ditt projekt. Oss hjälper det att dela på information om det vi gör. Därför är det viktigt att alltid nämna oss som donator i samband med ditt projekt och när du berättar om projektet.
Använd vår logo på passliga ställen, tagga oss i sociala medier med #SKiB, nämn oss i texter, eventuella pressmeddelanden och intervjuer. Notera att Svenska Kulturfonden i Björneborg inte är samma sak som Svenska Kulturfonden, som också beviljar kulturrelaterade bidrag.
Du hittar oss på sociala medier på Facebook, Instagram och LinkedIn.
Du kan ladda ned material på skib.fi/mediabank.