Skip to content

Asukkaat kertovat: Seija Kesti-Heliä

”Meillä on lauluiltoja, elokuvatapahtumia ja retkiä. On hienoa, että oma koordinaattori on täällä paikalla. Hän on apuna monessa asiassa.”

Seija Kesti-Heliän asunto on senioritalo Hillan ylimmässä, kolmannessa kerroksessa. Neliöitä on 33,5. Vinon sisäkaton alla huonekorkeutta on jopa kuusi metriä, joten asunto on avara ja valoisa. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä Porin puutaloalueen kattojen yli. Levysoitin soittaa klassista musiikkia. Kalusteet ovat Seijan isovanhempien perintöä 1800-luvulta. Seinällä on isoäidin muotokuva ja isovanhempien kihlajaiskuva. Taulut ovat ystävän tekemiä.

Seija on aiemmin asunut Pariisissa, ja asunto hienoine kattonäkymineen tuokin mieleen pariisilaisasuntojen tunnelman. Seija on työskennellyt virallisena oppaana Pariisissa ja myöhemmin myös Porissa. Hän on suorittanut opastutkinnon Louvressa ja asunut Sorbonnen yliopiston lähellä Pariisin viidennessä kaupunginosassa.

Nyt tänne Porin kuudenteen kaupunginosaan hän muutti Meri-Porista, jossa asui satavuotiaassa talossa meren rannalla 20 vuotta.

”Se oli ihana paikka, mutta talossa oli paljon portaita, enkä pystynyt niissä enää kulkemaan. Viime talvi oli hirvittävän vaikea, kun oli niin paljon lunta.”

Helppoa asumista

Uuteen kotiinsa Seija on erittäin tyytyväinen.

”Tämä on loistava asunto. Minulla on autopaikka alhaalla hallissa hissin vieressä. Kylpyhuoneessa on pesukone ja kuivuri ja kaikki. Täällä asuminen on niin helppoa, niin helppoa”, hän sanoo tyytyväisenä.

Hän viihtyy talon yhteisessä loungessa ja kesällä myös pihalla. Hänellä ei ole asunnossa televisiota, eikä aio hankkiakaan. Alakerran isosta televisiosta voi katsoa Radion sinfoniaorkesterin konsertteja.

Talon yhteiseen ohjelmaan hän osallistuu mielellään.

”Svenska Kulturfonden i Björneborg tarjoaa meille todella paljon ohjelmaa. Meillä on ollut lauluiltoja, elokuvatapahtumia ja retkiä. On hienoa, että säätiöstä Anne on täällä paikalla. Hän on monessa asiassa apuna.”

Puukerrostalo houkutteli

Se, että Hilla on puutalo, oli Seijalle yksi suurimpia syitä, miksi hän haki asuntoa juuri täältä.

”Hakeuduin tänne nimenomaan sen takia, että tämä on puurakenteinen kerrostalo. Pidän tästä paljon. Mielestäni Suomessa pitäisi enemmän panostaa puurakentamiseen, koska meillä on siihen ainutlaatuinen mahdollisuus.”