Samtidigt som pålningen pågår på SKiB-campus tomma tomt, pågår också arbetet med husets interiör och funktioner. Konsten kommer att ha en mycket viktig och synlig roll, i form av såväl bestående konst som varierande konstutställningar.
Konsten har stort värde för stiftelsens identitet och verksamhet. Byggprojektet i sig är speciellt, eftersom dess främsta syfte är att föra samman det lokala samhället och stärka det. Den kreativa processen spelar en viktig roll genom att den föder och stöttar en gemensam upplevelse. På basis av det här fick konstnärerna Milla Vaahtera och Laura Merz i uppdrag att skapa prototyper, som under de två följande åren ska bli konstverk till Kulturhuset i SKiB-campus.
– Vi har byggt konstprojektet på teman kring glädje, inlärning och färggrannhet. Vi tänker att konst som ska tas på allvar behöver inte ändå vara tråkig, utan hellre skapa gott humör hos besökaren, berättar SKiBs kultur- och kommunikationsdirektör Anna Kyhä-Mantere om bakgrunden.
Vaahteras verk är som en dikt i ett utrymme
Iden till Milla Vaahteras verk baserar sig på Fibonaccis talföljd (1,2,3,5,8…). Förutom talföljden används också gyllene snittet i verkets proportioner och antalet olika delar. Spontant fritt format glas möter matematiken i konstverket, som kommer att bestå av handskurna mässingbrickor, rör och munblåst glas. De olika partiklarna i konstverket rör sig lätt med luftströmmen: genom rörelsen varieras konstverket ständigt, men är ändå sansad, naturlig och lugnande. Med konstnärens egna ord är konstverket som en dikt i ett utrymme.
Merz djurfigurer öppnar sig mot Eteläpuisto
Laura Merz kommer att skapa en abstrakt komposition på den flyttbara väggytan i Kulturhusets restaurang. Verket kommer att förverkligas genom att måla för hand, vilket möjliggör en levande, pittoresk yta, som avslöjar konstnärens handavtryck. Ytterligare kommer man att placera djurskulpturer av trä på pelarna i restaurangen och kaféet samt i husets bibliotek. I hylländorna i biblioteket komponeras djurfigurer och färgelement som delar färg- och formspråket med verket på restaurangens flyttbara vägg. Dessa syns också från fönstren mot Eteläpuisto.
Dessutom kommer Laura Merz att förverkliga ett ljudkonstverk tillsammans med ljudkonstnären Jeremy Williams.
– Meningen är att man kan uppleva Kulturhusets konst med många sinnen och överallt i huset. Vaahteras och Merz verk kommer att vara bestående delar av huset. Dessutom kommer besökarna att kunna uppleva varierande konstuställningar i våra utrymmen, säger Kyhä-Mantere.
Kulturhuset är en del av SKiB-campus, som byggs som bäst i kvarteret mellan Otavankatu, Mikonkatu och Eteläpuisto. Kulturhuset kommer att vara ett för allmänheten öppet utrymme, som har öppet från och med 2026.
Bilder samt mer om Laura Merz och Milla Vaahteras projekt hittar du här.