Skip to content

Taide tuo SKiB-kampukselle iloa ja väriä

Samaan aikaan kun SKiB-kampuksen tyhjää tonttia parhaillaan paalutetaan, valmistellaan kampuksen sisätiloja.  Hyvin näkyvä rooli tulee olemaan taiteella, jota tuodaan esille niin pysyvänä kuin vaihtuvien näyttelyiden muodossa. Kampuksen Eteläpuiston puolelle sijoittuva kaikille avoin Kulttuuritalo tulee olemaan taiteen keskiössä.

Taiteen arvo on säätiön identiteetille ja toiminnalle merkittävä. Rakennushanke on erityinen, sillä sen perimmäinen tarkoitus on koota yhteen paikallista yhteisöä ja vahvistaa sitä. Luovalla ilmaisulla on tärkeä rooli yhteisöllisyyden kokemuksen synnyttäjänä ja tukipilarina. Tältä pohjalta taitelijat Milla Vaahtera ja Laura Merz ovat toteuttaneet SKiB:lle luonnokset, joiden pohjalta he alkavat nyt työstää varsinaisia teoksia.

– Valinnoissa ovat painottuneet teemat ilon, värin ja oppimisen ympärillä. Ajattelemme, että vakavasti otettavan taiteen ei tarvitse olla ryppyotsaista vaan haluamme että se tuo kävijälle hyvää mieltä, projektin vetäjä, SKiBin kulttuuri- ja viestintäjohtaja Anna Kyhä-Mantere taustoittaa.

Vaahteran teos kuin runo tilassa

Milla Vaahteran teoksen idea sekä nimi perustuvat Fibonaccin lukusarjaan (1,2,3,5,8…). Teoksen mittasuhteissa sekä osien määrässä käytetään lukusarjan ohella kultaista leikkausta, kun teoksessa spontaani taiteellinen vapaa lasi kohtaa matematiikan. Teos tulee koostumaan käsin leikatuista messinkilavoista, putkista sekä suupuhalletusta lasista. Teoksen osat liikkuvat kevyesti ilmavirtausten mukana: liikkeen kautta teos muuttuu hienoisesti koko ajan, mutta on hillitty, luonnollinen ja rauhoittava. Teos on taitelijan omin sanoin kuin runo tilassa.

Merzin eläinhahmot avautuvat Eteläpuistoon

Laura Merz luo abstraktin sommitelman Kulttuuritalon ravintolan siirtoseinälle. Teos toteutetaan käsin maalaten, mikä mahdollistaa elävän, maalauksellisen pinnan, josta välittyy taiteilijan kädenjälki. Lisäksi sijoitetaan puusta veistettyjä eläinfiguureita ravintolan ja kahvilan pilareihin sekä talon kirjastoon. Kirjaston hyllyjen päätyihin maalataan sommitelmat siluettimaisista eläinhahmoista ja värielementeistä, jotka jakavat ravintolan siirtoseinäteoksen väri- ja muotokielen. Nämä myös näkyvät iltaisin kirjaston ikkunoista kadulle Eteläpuistoa kohti.

Lisäksi Laura Merz toteuttaa Kulttuuritaloon äänitaideteoksen yhdessä äänitaiteilija Jeremy Williamsin kanssa.

– Tarkoitus onkin, että Kulttuuritalon taidetta voi kokea monin aistein ja kaikkialla talossa. Vaahteran ja Merzin teokset ovat pysyvä osa talon taidetta. Lisäksi avoimissa tiloissa tullaan näkemään vaihtuvia näyttelyitä, Kyhä-Mantere kertoo.

Kulttuuritalo on osa SKiB-kampusta, jota rakennetaan parhaillaan Otavankadun, Mikonkadun ja Eteläpuiston väliin jäävään kortteliin. Talo tulee olemaan kaikille avoin tila, joka avataan alkuvuodesta 2026.

Kuvia sekä lisää Laura Merzin ja Milla Vaahteran töistä täällä.