Skip to content
Seniorikortteli Trekoli on puutaloalueella Porin Kuukkarissa ydinkeskustan välittömässä läheisyydessä

Asukastarinoita

Senioritalojen asukkaat kertovat

Mitä asukkaamme ajattelevat senioritaloistamme? Miten arki sujuu? Minkälaiseen toimintaan he ovat osallistuneet? Millaista oli muuttaa omakotitalosta yhteisölliseen senioritaloon? Olemme koonneet alle asukkaidemme kokemuksia.

”Meillä on lauluiltoja, elokuvatapahtumia ja retkiä. On hienoa, että oma koordinaattori on täällä paikalla. Hän on apuna monessa asiassa.”

Seija Kesti-Heliän asunto on senioritalo Hillan ylimmässä, kolmannessa kerroksessa. Neliöitä on 33,5. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä Porin puutaloalueen kattojen yli. Levysoitin soittaa klassista musiikkia. Kalusteet ovat Seijan isovanhempien perintöä 1800-luvulta. Seinällä on isoäidin muotokuva ja isovanhempien kihlajaiskuva. Taulut ovat ystävän tekemiä.

Lue koko juttu täältä

”Pidämme asuntomme isoista puupinnoista, korkeista tiloista ja hienoista näkymistä. Yhteisellä olohuonella on suuri merkitys.”

Raili ja Markku Sumiala asuvat senioritalo Hillan kolmannessa kerroksessa 62,5 neliön päätyasunnossa. Huonekorkeutta olohuoneessa viistokaton alla on jopa kuusi metriä. Ikkunoista avautuu näkymä Porin kuudennen kaupunginosan puutalojen ylle.

Lue koko juttu täältä

Yhteisöllistä senioriasumista Porissa.

Seniorikortteli Trekolin asukkaat kertovat

Seniorikortteli Trekoli. Kuva: Ville Heikkarainen, Villilä Korporaatio

”Meillä on lauluiltoja, elokuvatapahtumia ja retkiä. On hienoa, että oma koordinaattori on täällä paikalla. Hän on apuna monessa asiassa.”

Seija Kesti-Heliän asunto on senioritalo Hillan ylimmässä, kolmannessa kerroksessa. Neliöitä on 33,5. Vinon sisäkaton alla huonekorkeutta on jopa kuusi metriä, joten asunto on avara ja valoisa. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä Porin puutaloalueen kattojen yli. Levysoitin soittaa klassista musiikkia. Kalusteet ovat Seijan isovanhempien perintöä 1800-luvulta. Seinällä on isoäidin muotokuva ja isovanhempien kihlajaiskuva. Taulut ovat ystävän tekemiä.

Seija on aiemmin asunut Pariisissa, ja asunto hienoine kattonäkymineen tuokin mieleen pariisilaisasuntojen tunnelman. Seija on työskennellyt virallisena oppaana Pariisissa ja myöhemmin myös Porissa. Hän on suorittanut opastutkinnon Louvressa ja asunut Sorbonnen yliopiston lähellä Pariisin viidennessä kaupunginosassa.

Nyt tänne Porin kuudenteen kaupunginosaan hän muutti Meri-Porista, jossa asui satavuotiaassa talossa meren rannalla 20 vuotta.

”Se oli ihana paikka, mutta talossa oli paljon portaita, enkä pystynyt niissä enää kulkemaan. Viime talvi oli hirvittävän vaikea, kun oli niin paljon lunta.”

Helppoa asumista

Uuteen kotiinsa Seija on erittäin tyytyväinen.

”Tämä on loistava asunto. Minulla on autopaikka alhaalla hallissa hissin vieressä. Kylpyhuoneessa on pesukone ja kuivuri ja kaikki. Täällä asuminen on niin helppoa, niin helppoa”, hän sanoo tyytyväisenä.

Hän viihtyy talon yhteisessä loungessa ja kesällä myös pihalla. Hänellä ei ole asunnossa televisiota, eikä aio hankkiakaan. Alakerran isosta televisiosta voi katsoa Radion sinfoniaorkesterin konsertteja.

Talon yhteiseen ohjelmaan hän osallistuu mielellään.

”Svenska Kulturfonden i Björneborg tarjoaa meille todella paljon ohjelmaa. Meillä on ollut lauluiltoja, elokuvatapahtumia ja retkiä. On hienoa, että säätiöstä Anne on täällä paikalla. Hän on monessa asiassa apuna.”

Puukerrostalo houkutteli

Se, että Hilla on puutalo, oli Seijalle yksi suurimpia syitä, miksi hän haki asuntoa juuri täältä.

”Hakeuduin tänne nimenomaan sen takia, että tämä on puurakenteinen kerrostalo. Pidän tästä paljon. Mielestäni Suomessa pitäisi enemmän panostaa puurakentamiseen, koska meillä on siihen ainutlaatuinen mahdollisuus.”

Seija Kesti-Heliä arvostaa kulkemisen helppoutta senioritalo Hillassa. Käytävät on suunniteltu riittävän leveiksi kahdelle rollaattorille.

”Pidämme asuntomme isoista puupinnoista, korkeista tiloista ja hienoista näkymistä. Yhteisellä olohuoneella on suuri merkitys.”

Raili ja Markku Sumiala asuvat senioritalo Hillan kolmannessa kerroksessa 62,5 neliön päätyasunnossa. Huonekorkeutta olohuoneessa viistokaton alla on jopa kuusi metriä. Ikkunoista avautuu näkymä Porin kuudennen kaupunginosan puutalojen ylle.

Sumialat ovat uuteen kotiinsa tyytyväisiä.

”Pidämme asuntomme isoista puupinnoista, korkeista tiloista ja hienoista näkymistä”, he sanovat.

He arvostavat ympäröivän puukaupunginosan perinteistä rakennuskantaa ja Porin keskustan läheisyyttä. Myös puukerrostalon rauhallisuus saa heiltä kehuja. ”Täällä on niin hiljaista. Vaikka naapurissa olisi radio kovalla, edes käytävään ei kuulu ääniä”, Raili sanoo.

Oma yksityisyys ja vapaaehtoista yhteistä ohjelmaa

Hillaan Sumialat muuttivat Nakkilasta, jossa he asuivat vanhassa puutalossa Kokemäenjoen rannalla. Muutto 240 neliön talosta kerrostaloasuntoon tarkoitti luopumista paljosta.

”Teimme tyhjennystä pitkään. Tori.fi oli ahkerassa käytössä. Veimme paljon tavaraa myös mökille Eurajoelle. Mutta on kiva, että voi hoitaa tavaroiden lajittelun itse”, he sanovat.

Elämä Hillassa on ollut mukavaa.

”Täällä on kiva tunnelma. On oma yksityisyys ja vapaaehtoista yhteistä ohjelmaa. Yhteisillä kahveilla käydään aina torstaisin. Koordinaattorimme Anne jakaa meille ’lukujärjestyksen’, josta selviää tuleva ohjelma”, Markku kertoo.

Yhteisellä olohuoneella on suuri merkitys

Sumialat toteavat, että jos tämä olisi tavallinen kerrostalo, ei olisi yhteisiä olohuoneita, eikä voisi samalla tavalla tavata naapureita.

”On ollut hyvä oivallus, että taloon on vain yksi sisäänkäynti. Kaksikin rappua jo hajottaisi porukkaa. Sillä, että vaan kohdataan käytävällä tai moikataan kun joku on lehteä lukemassa, on merkitystä. Kun vanhenee, niin yhteisellä olohuoneella on entistä suurempi merkitys.”

Asunnosta avautuu kaunis näkymä vanhalle puutaloalueelle.

Tutustu senioritaloihimme Porissa

Seniorikortteli Trekoli

Idyllisellä puutaloalueella sijaitsevassa Trekoli-korttelissa on 28 senioriasuntoa. Korttelin muodostavat yhteisölliseen asumiseen suunniteltu uusi puukerrostalo Hilla, jossa on 25 asuntoa ja kaunis vanha puurakennus Torkel, jossa on kolme asuntoa.

Tutustu Trekoliin

Mikaelsgården

Porin keskustassa sijaitsevassa Mikaelsgårdenissa on 24 senioriasuntoa. Asukkaiden käytössä ovat myös ravintola sekä kunto- ja liikuntasali, sauna ja uima-allasosasto.

Tutustu Mikaelsgårdeniin

Askarruuttako senioriasuminen? Katso vastaukset meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin.