Skip to content
  1. /
  2. Kulttuuri
  3. /
  4. Kampus

SKiB-kampus

Uudesta kampuksesta tulee kulttuuri- ja oppimisympäristö kaikille porilaisille

Porin keskustan paraatipaikalle Mikonkadun ja Eteläpuiston kulmaan nousee SKiB-Kampus.

Näyttävä, osin puurakenteinen kampus pitää sisällään Björneborgs svenska samskola -koulun opetustiloja sekä kaupunkilaisten käyttöön tarkoitettuja kulttuuritiloja. Rakennukseen on suunniteltu myös kahvila, kirjasto, tapahtumasali ja näyttelytiloja.

Havainnekuva Kulttuuritalon julkisivusta Eteläpuistosta katsottuna. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Kampus Mikonkatu
Havainnekuva SKiB-kampuksen julkisivusta Mikonkadulta katsottuna. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Havainnekuva Kulttuuritalon kahvilasta. Kuva JKMM Arkkitehdit
Havainnekuva liikuntasalin alapuolelle tulevasta monitoimiaulasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Kohdataan kampuksella

Kampuksesta tulee kulttuuri-, kasvu- ja oppimisympäristö kaikille porilaisille.

Säätiön kampuskokonaisuus laajenee puolikkaan korttelin kokoiseksi Porin keskustassa. Koulun tilat peruskorjataan kokonaisuudessaan ja lisäksi rakennetaan uudisrakennusosa Mikonkadun ja Eteläpuiston kulmaan. Uudisrakennus pitää sisällään niin ikään koulun tiloja, kuin kaikille avoimen Kulttuuritalon, johon tulee ravintola- ja kahvilatiloja, kirjasto ja monitoimisali erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä varten.

– SKiB-säätiö tavoittaa tällä hetkellä hyvin ruotsin kielestä kiinnostuneiden perheiden lapset ja nuoret sekä yhteisöllisen senioriasumisen kautta +55-vuotiaat, mutta työssäkäyvälle väestölle ei paikkaa vielä ole. Tulevaisuudessa SKiB-kampuksen Kulttuuritalo muuttaa tämän, SKiB-säätiön kehitysjohtaja Anna Kyhä-Mantere kertoo.

Havainnekuva monitoimisalista, joka voidaan jakaa kahtia. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Valmistuttuaan Kulttuuritalolla tulee olemaan merkittävä rooli niin Porin keskustan katukuvassa kuin paikkana, jonka ovet ovat avoinna kaikille.

– Tarkoituksena on, että Kulttuuritalossa voi tulevaisuudessa järjestää erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, teatteriesityksiä, kokouksia, näyttelyitä ja pieniä messuja, koska tilat muuntuvat moneksi. Tuotamme toki sisältöä yhä enemmän jatkossa myös itse, Kyhä-Mantere sanoo.

Uudisosaan lukio, tulevaisuudessa myös IB-lukio?

Samaan aikaan uudisrakentamisen kanssa tullaan koulun rakennukset peruskorjaamaan kokonaisuudessaan. Koulun uuteen osaan tulee lukiolle kokonaan uudet tilat sekä varaus IB-lukiolle, jota edistetään Poriin yhdessä Porin kaupungin kanssa.

– Teemme työtä IB-lukion saamiseksi Poriin. Toteutuessaan IB-lukio tukee niin säätiön omaa monikielisyystavoitetta kuin koko kaupungin elinvoimaa, koulun johtava rehtori ja säätiön toimitusjohtaja Martin Hartman maalaa.

Havainnekuva lukion uudesta opetustilasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Rakentamisessa kestävää ja modernia teknologiaa

Uudisrakentaminen sisältää kestäviä ratkaisuja, joiden suunnittelussa on tähdätty tulevaisuuteen. Kaikki talotekniikka on valittu niin että ne ovat parhailla hyötysuhteilla toteutettuja.

– Elinkaareltaan paras ratkaisu energian hallinnassa tähän kokonaisuuteen on aurinkovoimalan, maalämmön ja kaukolämmön yhdistelmä. Lisäksi meille tulee sääennustukseen pohjautuva ennakoiva rakennusautomaatiojärjestelmä, kiinteistöpäällikkö Kimmo Ankelo luettelee.

Väistötilat löytyivät läheltä

Arvion mukaan rakentamisaika tulee olemaan noin kaksi vuotta.

– Koulu siirtyy väistötiloihin siten, että rakentamisen valmistelu alkoi kesällä 2023, jolloin koulunkäynti BSS:ssä siirtyi syksyllä 2023 sekä LiisanpuistonMikaelsgårdenin että vanhan Kauppiksen tiloihin. Rakennukset muodostavat lyhyiden välimatkojen ansiosta toimivan kokonaisuuden, joka eivät matkojen osalta muuta koululaisten tai henkilöstön arkea juurikaan, Hartman kertoo.

Havainnekuva koulun toisen kerroksen aulatilasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Uudisrakennus muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden nykyisten koulurakennusten kanssa. Kampus palvelee valmistuessaan koulun noin 500 oppilasta, päiväkotilasta ja työntekijää, säätiön senioritoimintaa sekä kaikkia monikielisestä kulttuuritarjonnasta kiinnostuneita Porin ja lähialueiden asukkaita.

SKiB-kampusta on suunniteltu vuosina 2021-2022 ja se toteutetaan vuosina 2023-2025 seuraavien yhteistyökumppaneiden kanssa:

  • Pääurakoitsija MVR Oy
  • Projektinjohto Prepon Oy
  • Arkkitehti- ja pihasuunnittelu JKMM Arkkitehdit Oy
  • Rakennesuunnittelu A-insinöörit Suunnittelu Oy
  • LVIAS ja SPR-suunnittelu, talotekniikka Sweco Talotekniikka Oy
  • Akustiikka ja AV-suunnittelu Akukon Oy
  • Projektinjohto suunnitelluvaiheen aikana A-insinöörit Rakennuttaminen Oy
  • Muut yhteistyökumppanit: Timantti-Nieminen, Vehmasputki Oy, Ilmastointi Salminen, Mekeltek Oy, Trentec Oy, Paloff Sammutusjärjestelmät Oy

Projektin budjetti on (ilman arvonlisäveroa) noin 38 miljoonaa euroa ja sen rahoittaa Svenska Kulturfonden i Björneborg, SKiB. Projektia tukevat Svenska Kulturfonden (Kulttuuritalon osalta) sekä Business Finland (energiaratkaisujen osalta).

Havainnekuva uudisrakennuksesta ylhäältä päin. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Uudisrakennus tulee muodostamaan BSS:n nykyisten koulurakennusten kanssa (takana vasemmalla) yhtenäisen kokonaisuuden. Kuva: Ville Heikkarainen, Villilä Korporaatio.

SKiB-kampuksen esittelymateriaalit

Kysy lisää toiminnastamme

ANNA KYHÄ-MANTERE
kehitysjohtaja
040 742 5199
anna.kyha-mantere@skib.fi

Tutustu suunnittelukilpailun voittaneeseen ehdotukseen

Tällainen rakennus nousee Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaukseen.

Lue lisää