Apurahat
Kulttuuriteot tarvitsevat paitsi tekijöitä, myös tukijoita
Svenska Kulturfonden i Björneborg jakaa vuosittain apurahoja erilaisiin kulttuuritekoihin. Apurahahaku tapahtuu aina syksyisin ja kategorioittain, joten luethan ohjeet tarkasti, jotta haet varmasti oikeaa apurahaa.
Kaikki apurahat, joissa on hakuaika elo-lokakuussa, käsitellään SKiB:n hallituksen toimesta marraskuussa. Kaikki hakijat saavat vastauksen ennen vuodenvaihdetta. Jatkuvissa hauissa pyrimme vastaamaan noin kuukauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta. Vain hakuportaalin vahvan tunnistautumisen kautta tehdyt hakemukset huomioidaan.
Eri apurahoja haetaan eri aikoina
Haettavia apurahakategorioita on yhdeksän. Kaikissa kategorioissa kriteereinä ovat paikallisuus ja tekemisen tulee tavalla tai toisella liittyä ruotsin kieleen. Tämän tulee myös selvästi käydä ilmi hakemuksesta. Huomaathan, että jos haluat toteuttaa projektisi Kulturhuset Fiinissä, on sille omat apurahakategoriansa.

Työskentelystipendi
Hakuaika 01.08.2025 – 31.08.2025
Uutuus: Mahdollisuus hakea 25 000 euron suuruista apurahaa kulttuurin parissa työskentelyyn. Stipendejä myönnetään korkeintaan yksi vuodessa yhdelle satakuntalaiselle kulttuuriammattilaiselle. Vuodelle 2026 jaettavan stipendin teemoina ovat kirjallisuus ja kuvataiteet.

Projektit på svenska
Hakuaika 01.09.2025 – 30.09.2025
Yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt voivat hakea apurahaa kulttuuriprojektille, jolla on yleisöä ja jonne on vapaa pääsy. Projekti voi liittyä esimerkiksi esittävään taiteeseen, musiikkiin, hyvinvointiin tai urheiluun.

Tapahtuma-avustus
Hakuaika 01.09.2025 – 30.09.2025
Tapahtumille suunnattu avustusmuoto koskee tapahtumia Porissa ja Satakunnassa, joilla on yhteys ruotsin kieleen.

Toiminta-avustus
Hakuaika 01.10.2025 – 31.10.2025
Tuemme vuosittain paikallisia, ruotsinkielisiä yhdistyksiä, joiden toiminta tapahtuu ruotsin kielellä.

Lär dig svenska! -stipendi
Haku ympäri vuoden
SKiB voi tukea ruotsin kielestä kiinnostuneita ja siihen satsaavia stipendillä. Oppiminen voi tapahtua esimerkiksi kurssin, työharjoittelun tai vaihto-opiskelun kautta.

Nuorisostipendit
Haku ympäri vuoden
SKiB voi tukea ruotsin kielestä kiinnostuneita nuoria stipendillä. Joukkueet ja yksilökilpailijat voivat hakea stipendiä silloin kun hakemuksessa pystytään selvästi osoittamaan yhteys ruotsin kieleen.

Fiini: yhteistyötä ammattilaisille
Haku ympäri vuoden
Tällä hakemuksella kulttuurialan ammattilaiset voivat ehdottaa yhteistyötä tapahtuman tai produktion toteuttamiseen Kulturhuset Fiinissä.

Fiini: tapahtumatiloja kulttuuriharrastajille
Haku ympäri vuoden
Tällä hakemuksella voit hakea käyttöösi tapahtumatilaa. Tarkoituksena on tarjota matalan kynnyksen kulttuurikokemuksia harrastajien toimesta talon hiljaisina aikoina.

Muu yhteistyö
Haku ympäri vuoden
Mikään edellä mainituista hakuryhmistä ei vastaa ajatustasi, mutta olet varma että se liittyy ruotsinkielisten kulttuuripyrkimysten edistämiseen Porissa tai Satakunnassa?
Usein kysyttyä apurahoista
Alta löydät tietoa eri tukimalleista, sekä mitä tulee huomioida ennen kuin täytät hakemuksen.
Lisätietoa apurahoista antaa säätiön kehitysjohtaja Anna Kyhä-Mantere, 040 742 5199, anna.kyha-mantere@skib.fi ja tapahtumatuottaja Senni Pöyry, 044 491 3808, senni.poyry@skib.fi.
Mitä apurahaa voit hakea?
Säätiömme toiminnan edellytys on perustamiskirjan mukaan edistää ruotsinkielisiä kulttuuripyrkimyksiä Porissa ja Satakunnassa. Säätiön perustajan tahto on ollut tukea paikallisia kulttuuripyrkimyksiä, joilla on yhteys ruotsin kieleen, ja tätä tahtoa meidän on noudatettava. Näin ollen kaikkien avustusten tulee liittyä tähän teemaan.
Käythän huolellisesti läpi, mikä apurahakategoria vastaa sinun hakemustasi. Hae vain sellaista apurahaa, mitä kategoriassa on ohjeistettu hakemaan, koska hakemuksia ei voi siirtää kategoriasta toiseen.
Milloin voit hakea apurahaa?
Huomioi että eri apurahoilla on eri hakuajat.
Käsittelyaikojen vuoksi eri apurahoille on eri hakuajat:
- Elokuussa voi hakea työskentelyapurahaa.
- Syyskuussa voi hakea tukea projekteille ja Fiinin ulkopuolisille tapahtumille.
- Lokakuussa voi hakea toiminta-avustusta
- Kieli- ja nuorisostipendejä voi hakea ympäri vuoden
- Kulturhuset Fiiniin liittyviä apurahoja voi hakea ympäri vuoden
Hakulinkki on aktiivinen verkkosivuillamme aina kun hakuaika on käynnissä ja vastaavasti linkki ei toimi silloin kun hakuaika ei ole käynnissä.
Ennen kuin haet
Huolehdi siitä, että tiedät mitä haet, että hakemuksesi on oikeassa paikassa ja että hakemuksessa toteutuu säätiön toiminnan tarkoitus: edistää ruotsinkielistä kulttuuria Porissa ja Satakunnassa.
Hyvä hakemus:
- on selkeä, tiivis ja harkittu. Sen pohjana toimii suunnitelma, joka edistää paikallista, ruotsinkielistä kulttuuria ja vastaa peruskysymyksiin mitä, miten, miksi, kenelle, koska.
- on tarkkaan budjetoitu ja siitä käy ilmi, mihin SKiBin tukea haetaan ja mistä muusta budjetti koostuu. Ole tarkka, avoin ja yksityiskohtainen kun kerrot projektin budjetista ja muista mahdollisista rahoittajista. Yleisimmin ei ole tarkoitus, että SKiB-säätiö rahoittaa kokonaisia projekteja.
- on kompakti, eikä siihen ole piilotettu turhia liitetiedostoja. Portaalimme hyväksyy korkeintaan kolme liitetiedostoa, joten mieti aina, että liität juuri projektin kannalta olennaiset tiedostot, mutta et mitään ylimääräistä vain tavan vuoksi. Kaiken tiedon, jonka lähetät meille, tulee antaa lisäarvoa juuri sinun hakemuksellesi. Esittele selvästi, mitä tavoittelet projektilla ja mitä haluat saavuttaa. Esittele myös itsesi tai työryhmäsi.
Hakulinkki on aktiivinen verkkosivuillamme aina kun hakuaika on käynnissä ja vastaavasti linkki ei toimi silloin kun hakuaika ei ole käynnissä.
Hakuportaalin käyttö
Kaikki hakemukset tulee lähettää hakemusportaalin kautta, joka edellyttää vahvaa tunnistautumista. Vain ne hakemukset, jotka tulevat hakemusportaaliin huomioidaan. Annamme tarvittaessa tukea hakemusportaalin käytössä.
On tärkeää muistaa lähettää täytetty hakemus. Huomioithan, että pelkkä tallentaminen ei vielä lähetä hakemusta meille.
Portaaliin voi kirjautua myös jälkikäteen ja tarkistaa hakemuksen statuksen, jotka ovat lähetetty, vastaanotettu, käsittelyssä ja käsitelty. Jos statusta ei näy, ei hakemusta ole lähetetty, mutta pääset siihen käsiksi, kunhan olet muistanut tallentaa sen.
Mitä ovat ruotsinkieliset kulttuuripyrkimykset?
- Jotta voi saada avustuksen tai stipendin SKiB-säätiöltä täytyy hakemuksesta käydä selvästi ilmi yhteys ruotsin kieleen, ruotsinkieliseen kulttuuriin tai kulttuuriperintöön Porissa tai Satakunnassa.
- Edistämme ruotsin kieltä. Niinpä aihe voi liittyä ruotsin kielen oppimiseen.
- Kulttuuri on kaiken kaikkiaan laaja käsite ja rajanveto voi olla vaikeaa. Kulttuuripyrkimys voi olla teatteriesitys, kirjaprojekti, luento, satuhetki, tapahtuma – tapa olla yhteydessä yleisöön. SKiB-säätiön hallitus ottaa kantaa siihen, miten pyrkimys täyttyy.
Samat periaatteet koskevat kaikkia tukimuotoja ja voivat liittyä seuraaviin alakategorioihin:
- Kirjallisuus
- Visuaaliset taiteet
- Muotoilu ja taidekäsityö
- Esittävät taiteet
- Musiikki
- Elokuva- ja mediataiteet
- Museo- ja kulttuuriperintötyö
- Kulttuurityö
- Tiedekasvatus ja sivistystyö
- Opintojen ja oppimisen tukeminen
Mitä emme tue?
Yllä lueteltiin mahdollisia tapoja jakaa tukea. Jos tukea ei saa liittyy se yleisimmin siihen, että yllä mainitut kriteerit eivät täyty. Emme tue myöskään tarjoiluja, materiaalihankintoja, työllistämistä tai juhlia. Poikkeuksia esiintyy näissäkin, jos tavoitteet muuten täyttyvät. Voi esimerkiksi olla mahdollista hankkia projektiin liittyvää kirjallisuutta, mutta ei porakonetta. Projekti voi tarvita osa-aikaista henkilökuntaa, mutta ei vakituista.
Yksityishenkilö, työryhmä vai yhteisö?
- Käsittelemme hakemuksia yksityishenkilöiltä, työryhmiltä sekä yhteisöiltä.
- Jos apurahaa hakee enemmän kuin yksi yksityishenkilö, muodostatte työryhmän. Hakemuksessa tulee antaa työryhmälle nimi. Myöhemmin kysytään myös työryhmän yhteyshenkilöä ja muita jäseniä.
- Jos hakijalla ei ole y-tunnusta eli tilitiedot ovat yksityiset, tulee tilitietojen täsmätä hakijan kanssa.
- Kaikki tuet, jotka ylittävät 1 000 euroa ilmoitetaan verohallintoon.
- Jos työryhmä haluaa verotussyistä jakaa avustussumman jäsenten kesken, tulee kaikkien ryhmän jäsenten ilmoittaa henkilö- ja tilitietonsa hakemuksessa.
- Yritykset ja kunnat voivat hakea tukea vain yksittäisille projekteille.
Milloin saat tiedon siitä, onko apuraha myönnetty?
Kiinteät hakuajat ajoittuvat syksyyn ja näistä kaikista tulee tieto hakijalle ennen vuodenvaihdetta huolimatta siitä, saako hakija myönteisen vai kielteisen päätöksen.
Stipendejä voi hakea ympäri vuoden ja niistä hakija saa tiedon yleensä kahden kuukauden sisällä hakemisesta ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Hae siis stipendiä riittävän ajoissa, koska myönnämme stipendejä vain proaktiivisesti. Huomioi myös, että loma-ajat saattavat pidentää vastausaikaa.
Jos hakemuksellesi ei myönnetä tukea johtuu se yleisimmin siitä, että hakemuksesi ei vastaa säätiön tavoitetta. Saamme kokoa ajan enemmän hakemuksia, joten hyvin mietityllä kokonaisuudella ja hyvin laaditulla hakemuksella on paremmat mahdollisuudet saada apurahaa.
Raportointi
Edellytämme että projektin päätyttyä raportoit kolmen kuukauden kuluessa siitä, miten tuki on käytetty. Tukea ei myönnetä hakijalle, joka ei ole raportoinut aikaisemman tuen käytöstä.
Milloin apurahat tulee käyttää?
Apuraha tulee käyttää viimeistään hakemusta seuraavan kalenterivuoden aikana, jos muuta ei ole sovittu. Jos apurahan maksua ei ole pyydetty viimeistään hakemista seuraavan kalenterivuoden aikana, menetät oikeuden apurahaan, mutta voit anoa sitä uudestaan.
Apurahojen maksaminen
Kaikki hakijat saavat joko myönteisen tai kielteisen päätöksen sähköpostitse. Myönnettyjen apurahojen viesteissä on myös linkki, jolla apurahan maksua voi anoa. Apuraha maksetaan noin neljän viikon kuluessa pyynnön lähettämisen jälkeen, loma-ajat huomioiden.
Apurahan maksun tulee tapahtua viimeistään hakemista seuraavana kalenterivuotena. Jos et tässä ajassa pyydä maksua palaa tuki SKiB-säätiölle. Voit kuitenkin aina anoa uutta apurahaa.
Viestintä
Haluamme auttaa mahdollistamaan erilaisia projekteja ja toimintaa.
Erilaiset projektit tavoittavat yleisön vain kertomalla niistä. Projektinvetäjänä/tapahtuman järjestäjänä sinä vastaat sen markkinoinnista.
Markkinointi ja viestintä auttavat sinua saamaan näkyvyyttä projektillesi. Meitä se auttaa jakamaan tietoa siitä, mitä teemme. Siksi on tärkeää, että mainitset SKiB-säätiön tukijana aina projektisi /toiminnan mahdollistamisen yhteydessä ja kun kerrot projektista.
Voit käyttää logoamme, tägätä meidät sosiaalisissa mediossa, mainita meidät teksteissä, mahdollisissa lehdistötiedotteissa ja haastatteluissa. Huomioi, että Svenska Kulturfonden i Björneborg eli SKiB ei ole sama kuin Svenska Kulturfonden, joka myös myöntää apurahoja.
Sosiaalisesta mediasta meidät löytää Facebookista, Instagramista ja LinkedInistä.
Voit ladata graafisia materiaalejamme osoitteessa skib.fi/mediapankki.