Skip to content
  1. /
  2. Kulttuuri
  3. /
  4. Kampus

SKiB-kampus

Uudesta kulttuurikampuksesta tulee kulttuuri- ja oppimisympäristö kaikille porilaisille

Porin keskustan paraatipaikalle Mikonkadun ja Eteläpuiston kulmaan on suunniteltu SKiB-Kampus.

Näyttävä puurakenteinen kampus pitää sisällään Björneborgs svenska samskola -koulun opetustiloja sekä kaupunkilaisten käyttöön tarkoitettuja kulttuuritiloja. Rakennukseen on suunnitteilla myös kahvila, kirjasto, monitoimisali ja näyttelytila.

Havainnekuva Kulttuuritalon julkisivusta Eteläpuistosta katsottuna. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Havainnekuva Kulttuuritalon kahvilasta. Kuva JKMM Arkkitehdit
Havainnekuva liikuntasalin alapuolelle tulevasta monitoimiaulasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Kohdataan kampuksella

Kulttuurikampuksesta tulee kulttuuri-, kasvu- ja oppimisympäristö kaikille porilaisille.

Säätiön kampuskokonaisuus laajenee puolikkaan korttelin kokoiseksi Porin keskustassa. Suunnitelman mukaan koulun tilat peruskorjataan kokonaisuudessaan ja lisäksi rakennetaan uudisrakennusosa Mikonkadun ja Eteläpuiston kulmaan. Uudisrakennus pitää sisällään niin ikään koulun tiloja, kuin kaikille avoimen Kulttuuritalon, johon tulee ravintola- ja kahvilatiloja, kirjasto ja monitoimisali erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä varten.

– SKiB-säätiö tavoittaa tällä hetkellä hyvin ruotsin kielestä kiinnostuneiden perheiden lapset ja nuoret sekä yhteisöllisen senioriasumisen kautta +55-vuotiaat, mutta työssäkäyvälle väestölle ei paikkaa vielä ole. Tulevaisuudessa SKiB-kampuksen Kulttuuritalo muuttaa tämän, SKiB-säätiön kulttuuri- ja viestintäjohtaja Anna Kyhä-Mantere kertoo.

Havainnekuva monitoimisalista, joka voidaan jakaa kahtia. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Valmistuttuaan Kulttuuritalolla tulee olemaan merkittävä rooli niin Porin keskustan katukuvassa kuin paikkana, jonka ovet ovat avoinna kaikille.

– Tarkoituksena on, että Kulttuuritalossa voi tulevaisuudessa järjestää erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, teatteriesityksiä, kokouksia, näyttelyitä ja pieniä messuja, koska tilat muuntuvat moneksi. Tuotamme toki sisältöä yhä enemmän jatkossa myös itse, Kyhä-Mantere sanoo.

Uudisosaan lukio, tulevaisuudessa myös IB-lukio?

Samaan aikaan uudisrakentamisen kanssa tullaan suunnitelman mukaan koulun rakennukset peruskorjaamaan kokonaisuudessaan. Koulun uuteen osaan tulee lukiolle kokonaan uudet tilat sekä varaus IB-lukiolle, jota edistetään Poriin yhdessä Porin kaupungin kanssa.

– Teemme työtä IB-lukion saamiseksi Poriin. Toteutuessaan IB-lukio tukee niin säätiön omaa monikielisyystavoitetta kuin koko kaupungin elinvoimaa, koulun johtava rehtori ja säätiön toimitusjohtaja Martin Hartman maalaa.

Havainnekuva lukion uudesta opetustilasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Rakentamisessa kestävää ja modernia teknologiaa

Uudisrakentaminen tulee sisältämään kestäviä ratkaisuja, joiden suunnittelussa on tähdätty tulevaisuuteen. Kaikki talotekniikka on valittu niin että ne ovat parhailla hyötysuhteilla toteutettuja.

– Elinkaareltaan paras ratkaisu energian hallinnassa tähän kokonaisuuteen on aurinkovoimalan, maalämmön ja kaukolämmön yhdistelmä. Lisäksi meille tulee sääennustukseen pohjautuva ennakoiva rakennusautomaatiojärjestelmä, kiinteistöpäällikkö Kimmo Ankelo luettelee.

Väistötilat löytyivät läheltä

Aikataulut ja hankkeen budjetti ovat selvillä, kun parhaillaan käynnissä oleva tarjouskilpailu on käyty. Arvion mukaan rakentamisaika tulisi olemaan noin kaksi vuotta.

– Tarjousten perusteella teemme päätöksiä rakentamisesta viimeistään huhtikuussa. Aikataulun mukaan koulun on tarkoitus siirtyä väistötiloihin siten, että rakentamisen valmistelu voi alkaa kesällä 2023, jolloin koulunkäynti BSS:ssä siirtyy syksyllä 2023 sekä LiisanpuistonMikaelsgårdenin että vanhan Kauppiksen tiloihin. Rakennukset muodostavat lyhyiden välimatkojen ansiosta toimivan kokonaisuuden, joka eivät matkojen osalta muuta koululaisten tai henkilöstön arkea juurikaan, Hartman kertoo.

Havainnekuva koulun toisen kerroksen aulatilasta. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Uudisrakennus muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden nykyisten koulurakennusten kanssa. Kampus palvelee valmistuessaan koulun noin 500 oppilasta, päiväkotilasta ja työntekijää, säätiön senioritoimintaa sekä kaikkia monikielisestä kulttuuritarjonnasta kiinnostuneita Porin ja lähialueiden asukkaita.

SKiB-kampusta on suunniteltu vuosina 2021-2022. Arkkitehtikilpailun voittanut JKMM Arkkitehdit on vastannut kohteen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta. Projektin johtamisesta on vastannut A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy. Rakenne- ja pohjarakennesuunnittelusta on vastannut A-Insinöörit Suunnittelu Oy sekä talotekniikkasuunnittelusta Sweco Finland Oy.

Havainnekuva kampuskokonaisuudesta ylhäältä päin. Kuva: JKMM Arkkitehdit
Kulttuurikampus rakennetaan Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaan sinisen puutalon paikalle. Uudisrakennus tulee muodostamaan BSS:n nykyisten koulurakennusten kanssa (takana vasemmalla) yhtenäisen kokonaisuuden. Kuva: Ville Heikkarainen, Villilä Korporaatio.

SKiB-kampuksen esittely 2.2.2023

Kysy lisää kulttuuritoiminnastamme

ANNA KYHÄ-MANTERE
kulttuuri- ja viestintäjohtaja
040 742 5199
anna.kyha-mantere@skib.fi

Tutustu suunnittelukilpailun voittaneeseen ehdotukseen

Tällainen rakennus nousee Eteläpuiston ja Mikonkadun kulmaukseen.

Lue lisää