SKiB
Svenska Kulturfonen i Björneborg

Ålderdomshjälpens seniorboenden

Ålderdomshjälpen i Björneborg har senioranpassade bostäder på två ställen, B.ab Mikonkatu 20-22, Mikaelsgården, och B.ab. Trekoli. Mikaelsgården finns i hörnet av Mikonkatu och Otavankatu, bara ett stenkast från Björneborgs kärncentrum. Trekoli finns i sjätte stadsdelen vid Riihikatu i en idyllisk trähusmiljö med en stora trädgårdar. Avståndet mellan husena är ung. 600m. Läs vidare under bilderna.   
 

Mikaelsgården

Mikaelsgården är ett mångfunktionshus med seniorbostäder, undervisnings-utrymmen, festsal, elevrestaurang, fysio, simbassäng och garage. De 24 seniorbostäderna finns i storlekarna 1r+k, 2r+k och 3r+k. Bostäder har egen bastu och balkong eller terass. Seniorutrymmena är hinderfria och dörrarna i de allmänna utrymmena är motoriserade. Träffis är seniorernas gemensamma rum för samvaro. Mikaelsgårdens trivsamma elevrestaurang är lättillgänglig också för seniorerna. Fysioverksamheten erbjuder mångsidiga konditionstjäster med tillgång till gymnastik och motions utrymmen samt simbassäng och bastu. I husets källare finns en parkeringshall med förbindelse till trapphusen.

I Mikaelsgården finns också Svenska Barnträdgården i Björneborgs och Björneborgs svenska samskolas utrymmen för undervisningsverksamhet. Mikaelsgårdens festsal tillsammans med restaurangen ger möjlighet för ordnande av trivsamma tillställningar med upp till 175 gäster.

Trekoli

Trekoli är ett kvarter i Bärnäs (Kuukkari eller Päärnäinen på finska) i Björneborgs sjätte stadsdel. Föreningen De Gamlas Hem - Porin Vanhainkoti har haft äldreverksamhet i kvarteret alltsedan början av 1900-talet. I kvarteret finns det ursprungliga skyddade trähuset Torkel och ett trevånings höghus byggt i trä, Hilla. Husen sammanbinds av en fin trädgård mellan byggnaderna. Torkel har stora allmänna utrymmen och tre bostäder. Hilla har totalt 25 bostäder i storlekarna 1r, 2r och 3r. Bostäderna har trivsamma kök som kopplar till vardagsrummet. Hillas bostäder och allmänna utrymmen är planerade med tanke på hinderfrihet. Huset har en stor luftig gemensam lobby där man lätt kan träffas. Bilgarage finns under huset.

Bo hos oss

Alla bostäder i Mikaelsgården och Trekoli är hyresbostäder. Förutsättning för att ingå hyresavtal är att man fyllt 55 år, bostäderna hyrs med sedvanliga villkor. Bostäderna och de allmänna utrymmena är hinderfria och vikt läggs på säkerhet, hyresavtalet innefattar inte service utöver vanlig gårdskarlservice. Ålderdomshjälpen har en verksamhetsledare som ordnar med aktiviteter och som kan anlitas i förtroende.

Om du är intresserad av Mikaelsgårdens eller Trekolis seniorbostäder är du välkommen anmäla dig till Ålderdomshjälpens mejllista. Då får du information om vår verksamhet och när någon av våra bostäder blir ledig. Du kan naturligtvis också kontakta Ålderdomshjälpens verksamhetsledare. se kontaktuppgifterna.