Svenska Kulturfonden i Björneborg

Nyheter

2017

Barberaren i Sevilla sätts upp för barn på svenska med stöd av stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg 
Premiär i Björneborg i september

20.3.2017

Nationaloperans utbud för barn utvidgas med de populära föreställningarna Knattarnas konststunder: Barberaren i Sevilla som från och med hösten också ges på svenska. Översättningen kan göras tack vare ett bidrag om 30 000 euro som stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg beviljat Nationaloperan. Premiären på svenska äger rum i september i Björneborg. I samband med föreställningarna i Björneborg arrangerar Nationaloperan och Svenska Kulturfonden i Björneborg också en diskussion om konstens och flerspråkighetens betydelse. Förutom i Björneborg möjliggör bidraget även föreställningar i Esbo och på operahuset i Helsingfors.

Läs mer →

Svenska Kulturfonden i Björneborg lediganslår projketmedel att sökas våren 2017

Mera konst! i Björneborg: hur, var och varför konst?

Välkommen till ett aktuellt Mera konst!-seminarium om konst i offentlig miljö. | Tervetuloa ajankohtaiseen Mera konst! -seminaariin julkisen tilan taiteesta.

Läs mer | Lue enemmän →

2016

”Kom till Satakunta!”

Vi vet alla att det stämmer. Det är hit man borde komma
Men hur ska vi få ut detta glädjebudskap till världens globetrotters? Eller till de nordiska resenärerna på andra sidan viken? Eller ens till våra egna landsmän?
Hösten 2016 ska vi få fram svaret, och det ska ske med hjälp av alla som har blick för det visuella, med hjälp av vem som helst som har det kreativa i ådrorna – var än i världen de befinner sig.

Och det ska ske med reseaffischens hjälp.

I resandets begynnelse var det nämligen reseaffischer som lockade folk att dra ut på äventyr till vårt karga land i norr. Det var då det var fint och bildat att vara en nyfiken och vetgirig tourist.

Turistföreningen i Finland, Statsjärnvägarna, rederierna och flygbolaget Aero anlitade konstnärer för att fånga Finland på reseaffischer. Resultatet blev bländande sköna konstverk som förför ännu i dag.

Nu ska vi sätta sprätt på samma kreativa styrka i nutidens Satakunta.

Vi utlyser härmed Reseaffischtävlingen ”Destination: Satakunta” som handlar om att fånga vår region på en affisch på ett lockande, stiligt och gärna humoristiskt sätt.

Vinnaren kommer att ställas ut på den stora vandringsutställningen ”Come to Finland – Lockropen från paradiset” på Mikaelsgården i Björneborg hösten 2016.

Utställningen presenterar närmare hundra klassiska finländska reseaffischer och berättar historien om hur Finland förvandlades från ett okänt furstendöme till Land of Romance.

Dessutom kommer det vinnande bidraget att ställas ut på Finlands Nationalmuseun våren 2017 då utställningenvisas där för att fira nationens hundraårsjubileum.


Och inte nog med det. Första pris är dessutom 2000 €, andra pris är 1000 €. Vidare delas tre heders-omnämnanden ut.

Vi uppmanar alla som kan måla, rita eller använda ritprogram på datorn att visionera sitt Satakunta och delta i tävlingen! Besök gärna cometofinland.fi för inspiration.

Arrangörer är Svenska Kulturfonden i Björneborg, Porin Seudun Matkailu Oy Maisa och Come to Finland Publishing Ab.

Tävlingsreglerna finns här.


Ytterligare information ges av Tarja Laine
tarja.laine(at)skib.fi, tfn +358-(0)40-5921111.

Magnus Londen, Come to Finland
magnus.londen@cometofinland.fi

Finlandsarenan går av stapeln 11. - 15.7.2016, i år innefattar Finlandsarenan 170 olika evenemang. Också i år är Folktinget med och arrangerar ett rikt svenskspråkigt program. Svenska Kulturfonden i Björneborg stöder Folktingets deltagande i Finlandsarenan.

Ladda ner Folktingets programblad.

 

Nordens första stora dockteateropera tonsätts av Markku Klami och Maria Kallionpää i samarbete. Verket heter CROAK or The Unexpected Joys And Perils of Singing. CROAK uruppförs år 2018 i Promenadsalen i Björneborg.

Tonsättaren och pianisten Maria Kallionpää (f. 1981 Ulvsby) är en undersökande, paneuropeisk och tvärkonstnärlig artist. År 2015 disputerade hon för doktorsgraden vid Oxfords universitet med en avhandling om fördjupad spelteknik för piano. För närvarande tonsätter hon också för Teatro Dell’Opera di Roma och bedriver konstnärlig forskning vid Aalborgs universitet.

Tonsättaren Markku Klamis (f. 1979 Åbo) verk har uppförts på flera internationella festivaler i Finland och ute i världen. I hans produktion ingår bl.a. orkesterverk, kammaroperor och körverk. Klami utexaminerades från Åbo konstakademi år 2006 och han kompletterade sina studier i komposition vid Sibelius-Akademin år 2010.

Operans librettist är filmregissören och manusförfattaren Michail Brasjinskij (f. 1965 Leningrad). Huvudpersonen i librettot, Lord Croak, är ett offer för svallande känslor kring kärleken och döden. Hans öde är en magisk sångröst som han får betala dyrt för.

Som tonsättare inspireras Kallionpää och Klami av hur ”modern dockteater, visualitet och musik på ett spännande sätt förenas i CROAK och gör operan till ett verkligt helhetskonstverk. Sångröstens egenskaper kommer att spela en viktig roll i musiken – klangfärgens variationer förstärker det fina librettots tidlösa budskap om kärlekslängtan.”

CROAK tillägnas minnet av Jouni Kaipainen (1956–2015). Projektet med dockteateroperan startade för tre år sedan med en ansökningsomgång riktad till fem finländska kompositörer. Då ansökte också Kallionpää och Klami. Till verkets kompositör valdes då Jouni Kaipainen, som avled mitt i arbetet i november i fjol. Kaipainen var alltjämt med då verkets arbetsnamn Halewyn byttes till CROAK, eller KRAX på svenska.

Nu vill vi ge de nya kompositörerna möjlighet att skriva musiken från rent bord och med en tillräckligt flexibel tidtabell. CROAK har premiär i Promenadsalen i Björneborg år 2018.

CROAK regisseras av dockteaterkonstnären, FD Anna Ivanova-Brasjinskaja (f. 1965 Leningrad). Som regiassistent fungerar Roosa Halme (f. 1982 Littois) som var med och startade ett dockoperaprojekt redan i sitt tidigare arbete som länskonstnär vid Centrets för konstfrämjande filial i Björneborg.

För verkets visuella planering och dockornas utformning svarar Viktor Antonov (f. 1961 Leningrad). Inom ramen för projektet samarbetar man också med dockteaterföreningen TIP-Connection i Åbo.

Som dockteateroperans orkester fungerar Pori Sinfonietta under ledning av Jan Söderblom (f. 1970 Helsingfors). Verket produceras av Porin ooppera och Tvärkonstnärlig förening Poike med producenterna Heli Latvala (f. 1950 Björneborg) och Tuuli Penttinen-Lampisuo (f. 1969 Tammerfors).

Projektet för dockteateroperan har tillsvidare fått understöd av Svenska kulturfonden i Björneborg, Finska Kulturfondens Satakunta regionalfond, Undervisnings- och kulturministeriet och Centret för konstfrämjande.

Bifogade finns pressfoton av Anna Ivanova-Brasjinskaja, Maria Kallionpää och Markku Klami.
Foto: Noora Isoeskeli. Mer information och intervjubegäran:
Producent Tuuli Penttinen-Lampisuo,
+358 50 535 8916, tuuli (at) poike.fi, www.poike.fi

Ansökningarna för projektunderstöd 2016 skall lämnas in senast sö. 3 april.

Stiftelsen Svenska Kulturfonden i Björneborg har förvärvat original noterna till Jean Sibelius tonsättning av skalden Erik Axel Karlfeldts dikt Fridolins dårskap. Förvärvet förstärker SKiBs musikstipendiets identitet på ett fint sätt.

Björneborg födda kompositören Selim Palmgrens betydelse för Björneborgs musik- och kulturliv är stor.

Sinfoniettan i Björneborg har med ledning av överkapellmästare Jan Söderblom spelat in Palmgrens alla fem pianokonserter för Alba Records. Nu utgivna skivan "The River" innehåller konserterna 1-3 med Henri Sigfridsson som solist. Senare utges en skiva med konserterna 4 och 5 med Janne Mertanen som solist. Skivorna utges som Super Audio skivor. Den nu utgivna skivan innehåller förutom konserterna också sju stycken för fiol och piano, med Jan Söderblom som fiolsolist.
Inspelningarna förverkligas med understöd från Svenska Kulturfonden i Björneborg och i samarbete med Selim Palmgren sällskapet.